0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×

autentikcat_santacristina_banderesDemà és 24 de juliol, Diada de Santa Cristina, patrona de Lloret de Mar. Dins dels actes que s’organitzen se celebra la tradicional regata de llagut català anomenada  S’amorra amorra, regata recuperada l’any 1987 i de la que es té constància des del s. XIX. Els actes comencen la nit abans, amb la Passada dels Obrers pels principals carrers de la Vila anunciant la Festa Major, acompanyats pels vogadors i vogadores onejant les banderes de les seves entitats. La Passada arriba fins a la plaça de l’Ajuntament on es fa el sorteig que decideix quines seran les posicions dels llaguts per a les dues regates de l’endemà. Per acabar, es balla el Toquen a córrer popular, una típica corranda comuna a alguns balls d’aquesta zona. La diada de Santa Cristina comença a quarts de 8 del matí, els Obrers tornen a fer la Passada anunciant que ja és el dia de Santa Cristina. La Processó surt a les 8 en punt des de plaça de l’església parroquial, amb les  banderes antigues encapçalades per la senyera, els vogadors i vogadores, les imatges de Sant Elm, Sant Jaume i Santa Cristina, la Mare Abadessa i l’Àngel Porrer,  les 4 Obreres i els seus angelets, els Obrers de Santa Cristina, el Sr. Rector que porta “Sa Relíquia, els músics i les autoritats. Arribant al Passeig de Mar els vogadors van a buscar els llaguts que estan exposats al Passeig de sorra per dur-los a mà fins l’aigua i preparar-se per a la regata. La resta de la comitiva van cap a les embarcacions de motor que els esperen a la platja de Lloret. Un cop tots a l’aigua, les barques de motor fan la volta a la badia mentre que els Llaguts es dirigeixen cap a la seva posició just en el punt on s’albira l’Ermita de Sant Pere del Bosc. Quan hi són tots barques de motor i llaguts, tenim un dels moments més emotius quan enmig del silenci de la mar sona La Salve i, amb respecte, totes les embarcacions aixequen els seus rems. Seguidament es dóna la sortida a la tradicional regata S’amorra amorra, que guanya la primera tripulació que amorra el seu llagut a la platja de Santa Cristina, a uns 2200 m aproximadament del punt de sortida. Segueixen als llaguts la resta d’embarcacions que porten al públic que participa a la Processó .

  autentikcat_samorraamorra_llaguts autentikcat_samorraamorra_lasalve2 autentikcat_samorraamorra_lasalve  autentikcat_samorraamorramasculí autentikcat_samorraamorra_llagutsantics autentikcat_samorraamorra_masculí1

A  l’arribar a la sorra es reprèn la Processó a peu fins a l’Ermita on se celebra una Missa en honor a Santa Cristina. A l’acabar, a la plaça del Pi se serveix el tradicional estofat per a totes les autoritats i vogadors, que ve a ser la “reposició de forces” per a la tornada, moment en què la gent que acompanya la processó aprofita per anar-se a refrescar i esmorzar pel paratge de Santa Cristina. A les 12 la Processó torna cap a Lloret i se celebra la segona regata del S’amorra amorra, aquest cop per part de les tripulacions de dones fins la platja de Lloret. La Processó acaba en el seu lloc d’inici, a l’Església Parroquial.

autentikcat_samorraamorrafemení autentikcat_samorraamorrafemení (1)

La tarda de Santa Cristina es fa el Ball de Plaça o Ball de les Almorratxes, una dansa que es balla des de temps immemorial i que la ballen les quatre obreres amb quatre joves en substitució dels Obrers. Diuen que la dansa té orígen àrab i que en època dels pirates sarraïns un musulmà jove i ric es va enamorar d’una cristiana però ella el rebutjà llençant a terra l’almorratxa plena de perfum i flors que li havia regalat. Aquesta dansa es repeteix la tarda de Sant Elm, aquest cop oberta a tots els nens i nenes que hi vulguin participar.

autentikcat_balldeplaça autentikcat_balldeplaça2

santa cristina, festa major de lloret de mar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *