0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×

1371461505_2Aquest diumenge 29 de juny es donarà el tret de sortida a la Lliga ACT (Associació de Clubs de Traineras) #LigaSanMiguel a Barcelona. A partir de les 12 del matí començarà la primera de les 3 tandes de la II Bandera Euskadi Basque Country a la platja de Sant Sebastià de Barcelona. La lliga d’enguany acabarà a Portugalete, el 21 de setembre després d’haver-se disputat 21 regates.

El sorteig de les tandes es va fer el passat dimecres i han quedat de la següent manera:

1a tanda: Kaiku: Sestao (Biscaia), Zierbena: Zierbena (Biscaia), Urdaibai: Bermeo (Biscaia), Kotxape: Passatges St.Joan (Guipúscoa)

2a tanda: Astillero: Astillero (Cantabria), Pedreña: Pedreña (Cantabria), Cabo da Cruz: Boiro (La Coruña-Galicia), Hondarribia: Hondarribia (Guipúscoa)

3a tanda: St.Pedro: Passatges St.Pedro (Guipúscoa), Portugalete: Portugalete (Biscaia), Orio: Orio (Guipúscoa), Tiran: Moaña (Pontevendra – Galicia)

Els equips hauran de recòrrer 3 milles nàutiques (5556 metres) dividits en  4 llargs  i 3 girs o virades, sortint i arribant just davant de l’Hotel Vela de Barcelona.

A més a més de la competició entre les 12 tripulacions que donarà el guanyador de la II Bandera Euskadi Basque Country , des del 2008 hi ha un podi al millor Patró (timoner) amb el premi Maillot Blanc de la Caixa. Un comitè tècnic valora  la seva actuació cada regata a partir de les dades objectives que el proporcionen els GPS: metres, velocitat en el gir, destresa, execució i bon saber fer dirigint la tripulació.

Barcelona3 imagesBarcelona ha tornat a preparar un programa paral·lel que tindrà lloc a la plaça del Mar amb exhibicions d’activitats tradicionals, degustacions gastronòmiques i activitats musicals que podeu consultar clicant aquí: activitats paral·leles.

Si teniu l’0portunitat d’anar-hi, no us la deixeu perdre!

(també la podeu seguir en directe per Esport3ETB y TVG)

 Una mica d’història:

traineraLa Trainera és una embarcació de rem de banc fix amb una tripulació formada per 13 persones més “Patró” (timoner). Els remers van distribuïts amb 6 files de 2 persones més un remer que va a la proa i que té un paper “especial” en el moment de la virada o gir. El Patró (timoner) a diferència del rem que coneixem al mediterrani, dirigeix l’embarcació amb un rem i no amb un timó com el llagut català. En més d’una ocasió ens referim a la trainera “com l’embarcació de fòrmula 1 del rem”.

La 1a regata de traineras que és té constància data del 1879. Eren desafiaments entre tripulacions de 13 persones d’embarcacions de pesca de diferents localitats de la costa del nord.  Utilitzaven la mateixa embarcació que feien servir  per pescar i treballar. Aprofitant que les característiques  i disseny de la trainera pel tipus de pesca del cantàbric la feia ideal per a desplaçar-se veloçment, sorgiren les primeres competicions.

Traineras_ena_badía_de_Sanander Les primeres tripulacions estaven formades exclusivament per pescadors. Això va anar canviant com per tot arreu amb l’arribada del motor i en una segona etapa es demanava que els remers estiguessin vinculats a la indústria de la pesca o del mar,  i més endavant,  que fossin veïns del lloc on era la trainera. Finalment, com a altres esports, es vinculaven a la trainera o Club a través de la fitxa federativa.

La lliga ACT de Traineres San Miguel amb el format que ara la coneixen neix l’any 2003 d’ un acord dels governs de les Comunitats Autònomes del cantàbric: Astúries, Cantabria, Galícia i País Basc per recolzar i impulsar el rem que formava part de la història del pobles que integren la costa càntabro-atlàntica. És a partir del 2005 comença la col·laboració del varis patrocinadors privats i per primera vegada es retransmeten en directe les 18 regates de la Lliga donant així l’impuls que es pretenia, fent una lliga de competició d’alt nivell amateur gestionada professionalment i en la que hi participen els 12 millors equips de l’àrea geogràfica. Si voleu saber-ne més de la història aquí us deixem l’enllaç a la web de la Liga San Miguel de Traineras.

kontxa La lliga ACT és la lliga “semi-professional” del rem i hi han altres lligues de traineres organitzades per les Federacions de les comunitats del nord. Cal destacar però  una regata que no pertany a cap d’aquestes lligues i que se celebra des de fa 119 anys a principis de setembre. Es tracta de la  la Bandera de la Kontxa, també anomenada la “olímpiada del rem”, una competició que reuneix als 8 millors equips de totes les lligues. Per les seves característiques i història  mereix que us en parlem més àmpliament més endavant.

fonts: www.ligasanmiguel.com, Traineru- Estropaden Bilakaera 1879-2004
diumenge engega la #LigaSanMiguel de traineres a Barcelona
Etiquetat a:        

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *