0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×

joverd2014Ahir pel matí quan vaig arribar a Cal Figarot, local social dels Castellers de Vilafranca, s’hi respirava bon ambient, ganes que tot sortís bé, ganes de castells. Més de 60 Castellers havien preparat tots els detalls perquè fos un matí rodat: rebre i acompanyar les Colles, preparar la nau,  la música i megafonia, vetllar pels joves durant les construccions,  rebre al Cap de Colla, el President i altres membres de la Colla  per situar-los en la  posició de Jurat, tots vestits amb la samarreta de col·laboradors del Concurs a punt per a rebre els joves participants del 5è JOVErd. Aquest any el concurs s’anunciava amb un Cartell obra de Joan Brull, alumne de l’Institut Alt Penedès de Vilafranca, que va ser el guanyador del 1r Concurs de Cartells JOVErd i es van dissenyar uns Trofeus de participació amb la novetat que es convocava el Premi Oriol Rossell (Fundador de la Colla dels Castellers de Vilafranca), al millor castell fet sense cap “casteller” ni falconer.5JOVErd_17_05_2014 (1)

 

A les 10 del matí al carrer els més de 800 alumnes dels deu centres de  l’Alt Penedès s’agrupaven a la porta de Cal Figarot per fer l’entrada a la plaça amb la seva Colla. Alumnes, professors, Castellers, tot a punt!

5JOVErd_17_05_2014 (2)Segur que per arribar fins aquí,  ha estat clau la implicació dels professors, dels alumnes i dels centres. Cal remuntar-se a la feina que els Castellers de Vilafranca van iniciar fa cinc anys amb el projecte JOVErd amb dos objectius: fer arribar el fet casteller a tots els joves de l’Alt Penedès i obrir la porta de Cal Figarot als joves de la comarca.  El projecte es va proposar als Centres i als professors d’educació física, començant per oferir tallers de castells on els joves podrien aprendre els principals moviments, posicions, noms de les construccions castelleres. A més a més se’ls hi va proposar un repte, preparar-se per participar en un Concurs de Castells entre els centres de secundària, (similar al Concurs de Castells que es fa cada dos anys a Tarragona des de fa 82 anys i que aquest any celebrarà la 25ª edició).  Així el JOVErd ha passat de 2 escoles i 100 participants en la primera edició  a 10 centres i més de 800 alumnes en aquesta 5a edició. Tot un rècord que pel que es va veure ahir a Cal Figarot, seguirà creixent i consolidant-se com l’activitat castellera per als joves de la comarca.

Comença el Concurs, les colles van fer l’entrada a la Plaça amb un o varis pilars al so de les gralles:

Minyons Penyafort (Col·legi Sant Ramon – Vilafranca del Penedès),Castellers El Foix de (Institut El Foix – Santa Margarida i els 5JOVErd_17_05_2014 (3)Monjos), Vailets de Satt Josep (Col·legi Sant Josep – Vilafranca del Penedès), Castellers del Sant Josep (Col·legi Sant Josep – Sant Sadurní d’Anoia), Castellers de l’Alt foix  (Institut Alt Foix – Sant Martí Sarroca), Castellers del Milà (Institut Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès), Colla Jove Sant Elies (Col·legi Sant Elies de Vilafranca del Penedès), Bordegassos de Vilafranca (Institut Alt Penedès de Vilafranca del Penedès), Grimpàries del Montagut (Escola el Montagut – Vilafranca del Penedès) i Tirallongues del Pou de l’Eugeni d’Ors (Institut Eugeni d’Ors – Vilafranca del Penedès) Més de 800 alumnes acompanyats pels seus professors passaven a la nau de cal Figarot per esperar el seu torn de participació a la plaça.

A quarts d’11 s’inicia la primera ronda, on cada Colla havia de fer una pinya d’un pilar de 3 i quan l’enxaneta fes l’aleta, el cap de colla havia de manar al que ocupava la posició de “baix” i el seu equip,  que sortís de la seva posició i la pinya aguantar el pilar fins a descarregar-lo. Una bona manera d’entendre la importància de la pinya en els Castells, una bona manera de conèixer els valors castellers i el treball en equip.

A la segona ronda les Colles havien d’aixecar com a mínim 10 pilars de dos nets de manera simultània, a més, com a mesura de seguretat, els pilars havien d’estar envoltats per dos alumnes que fessin la funció de primeres mans per davant i pel darrera sense arribar-los a tocar. En aquesta ronda varem veure des de 10 pilars per les colles més petites, fins a 50 pilars alhora, fets per un dels Instituts que fa 5 anys que participa i que en aquesta ocasió va arrossegar a més de 165 alumnes, una passada!.

IMG_6979 5JOVErd_17_05_2014 (4) 5JOVErd_17_05_2014 (5) 5JOVErd_17_05_2014 (7)(foto Maria Vall)

Entre rondes les Colles s’esperaven dins la nau i allí entre càntics d’animació i motivació feien les últimes proves dels castells que portaven preparats i assajant els darrers mesos.

I a la 3a ronda, les colles havien de fer, com a mínim, un pom de dalt (dosos, cassoleta i enxaneta). Aquest pom podia estar directament a terra o sobre una pinya o una estructura i només puntuava si l’estructura es descarregava. Aquí les colles ens van oferir construccions com un 3 de 4 net, 5 de 5 amb agulla, Torre de 4, 3 de 4, 7 de 4, pilar de 5… construccions vetllades per la pinya de la mateixa colla i per Castellers estratègicament situats a la Plaça a punt per si calia fer alguna ajuda. En aquesta ronda hi havia dos objectius: fer el millor castell de cada colla o fer-lo sense cap alumne que ja fos “casteller” o “falconer”. En aquest cas, la colla optava al nou Premi Oriol Rossell, fundador de la Colla dels Castellers de Vilafranca.

5JOVErd_17_05_2014 (9) 5JOVErd_17_05_2014 (10) 5JOVErd_17_05_2014 (11) 5JOVErd_17_05_2014 (12) 5JOVErd_17_05_2014 (13) 5JOVErd_17_05_2014 (14)

Per acabar el concurs, la Ronda de Millora,  opció en la que les Colles podien millorar el castell fet en la 3a ronda i substituir la puntuació obtinguda. 5JOVErd_17_05_2014 (15)Aquí l’emoció del Concurs va ser màxima, fins la darrera construcció del 5 de 5 amb agulla net dels “Bordagassos”, amb 48 punts, que aconseguien la primera posició per la mínima, a 4 dècimes de diferència dels Castellers del Foix, guanyadors de les dues darreres edicions que també ens havien ofert la mateixa construcció en la 3a ronda. I el Premi Oriol Rossell va estar igual de renyit fins la ronda de millora, on els Grimpaires del Montagut van oferir-nos una Torre de Quatre neta, amb figareta que els hi va donar el punt de diferència amb la mateixa construcció feta pels Castellers del Foix.

Per acabar la festa, un petit aperitiu i l’entrega de Premis per part del Cap de Colla, pel President, pel fill del fundador de la Colla i per membres dels Castellers de Vilafranca a totes les Colles participants.

5JOVErd_17_05_2014 (16)FELICITATS a cada un dels participants d’ahir, tant als alumnes com als professors per l’implicació, la preparació i la participació en aquesta 5à edició del JOVErd, com llegia diumenge al Twitter de’n (@tonidelloret)  “ ahir vau demostrar que a l’Alt Penedès hi ha ganes de castells per a molt de temps”

 

 

 

 

Articles relacionats:

La Vanguàrdia, actualitat castellera

Èxit 5è JOVErd Castellers de Vilafranca

 

el #5JOVErd vist des del marcador!
Etiquetat a:                

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *